Släkten Melin
med anor från Hilda och Samuel Melin i Dimbo
Hem | Släktböcker | Melinarna i Skara stift | Krönikor | Släktmöten | Bilder | info
 
2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020 2021 2022 2023 2024 Alla möten (pdf)
 
Tryck för större bild

Släktmöte den 14 oktober 2023

Den Melinska Släktföreningen träffades en vacker men blåsig höstdag i Munkhagskyrkan i det pittoreska Mariefred.

Vi var ett trettiotal närvarande som möttes av kaffe och smörgås. Annika Melin Mori hälsade välkommen till sin och maken Roberts (ganska) nya hemstad. Därefter hälsade Mikael Forss välkommen. Speciellt hälsade han Mikael Rozgoni välkommen då Mikael sedan många år bor i Filippinerna och därför inte haft möjlighet att närvara. Mikael Forss gick därefter igenom dagens program.

Helena Sjögren höll därefter en presentation över de nio grenarna i den melinska släkten där representanter för de sju närvarande grenarna fick presentera sig själva. Nu kanske man inte skall rangordna presentationerna men den som gjorde störst intryck var trots allt Berit Rozgoni från grenen Elias som trots sina 90 år var både underhållande, glad, sprudlande och rörd på samma gång.

Därefter var det dags för släktstämman som Mikael Forss höll i. Den avverkades, som seden bjuder, i någon form av rekordfart. Ulf Melin avgick och avtackades efter många år som sekreterare i Släktrådet. Som ny ledamot valdes Cecilia Widman.

När det började närma sig lunch fick vi besök av Märit Melbi som jobbar som lokal guide i Mariefred. Hon berättade om Mariefreds historia och nutid. Därefter var det dags att tillsammans med Märit gå en blåsig promenad genom ett höstvackert Mariefred. Märit guidade oss genom centrum och bort till Gripsholms slott där en god lunch intogs i slottspaviljongen som ligger i parken vid slottet.

När vi återsamlades efter lunch var det dags för kusin Håkans son Johan Melin att presentera sin farfar Josef Melin. Johan hade fått tag på lite bilder från Josefs liv och gärning. Josef tjänstgjorde under många år i Bitterna i Västergötland men innan dess var han sjömanspräst i England och Johan hade försökt ta reda på en del information från den tiden. Bland annat hade Johan hittat ett brev från Josefs bror Daniel där brodern föreslog att han skulle hälsa på Josef innan han flyttade tillbaka till Sverige igen. Vi vet inte om Josef faktiskt fick besök av sin bror. Även ett brev från den blivande hustrun Inga lästes upp.

Stefan Melin berättade med utgångspunkt i sin omfattande släktforskning. Denna gång pratade han utifrån Hilda Melin och hennes historia.

Därefter var det dags för lite samtal runt kaffeborden rörande släktmötets framtid och vårt 100-årsjubileum som kommer äga rum 2025. Styrelsen samlade in kommentarer från grupperna.

Karin Oldfield berättade om sin yrkesbana där pressen från alla krav hon upplevde gjorde att hon upptäckte meditationen som ett sätt att främja sin egen och andras hälsa. Genomgången avslutades med en 5 min meditationsövning.

Dagen avrundades med en andakt i kyrkan som leddes av David Melin som under andakten läste och tolkade Fader Vår på det språk Jesus själv talade - Arameiska. Kerstin Rozgoni och Annika Melin Mori spelade. Andakten avslutades som sig bör med att vi gemensamt sjöng psalmen Härlig är jorden.

Vid pennan, Henrik Melin