Släkten Melin
med anor från Hilda och Samuel Melin i Dimbo
Hem | Släktböcker | Melinarna i Skara stift | Krönikor | Släktmöten | Bilder | info
 
2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020 2021 2022 2023 Alla möten (pdf)
 
Tryck för större bild

2021 års släktmötet hölls i Hedvig Eleonora församling, Stockholm

Värdar: Mikael och Maria Fors
Andaktspräst: David Melin
Piano: Cecilia Widman
Årets farfar/morfar: Samuel Melin
Föreläsare: Stefan Melin, släktforskning
Årets mest färgglada: Ulrika, släktrådet
Släktråd: Mikael Fors, ordförande, samt Hélena, Ulrika, Ulf och Johan, alla mycket trevliga medlemmar som outtröttligt för traditionen vidare.

Krönika

Det här var året vi fick lära oss att vi genom vår stammoder Hilda Melin, född Stenborg, härstammar inte bara från tysk adel utan även i nedstigande led till Kejsare Gaozu, förste kejsaren i Han-dynastin i Kina 202 f. Kr. till 195 f. Kr samt till Kejsare Hadrianus av Rom 117 - 138 f. Kr. (Stefan Melin, 2021)

Åh det ödmjukaste ser jag mig utvald att föra denna information vidare då vi alla har detta i våra gener. Är detta inte en av anledningarna till att vi Melinare ser det som en ynnest till eftervärlden att vi fortfarande träffas i denna form, om inte för att visa vilka högtstående människor vi är?

Härmed uppmanar jag släktföreningens unga medlemmar att gå ut och hämta de av er generation i släkten som ännu inte förstått våra utomordentliga gener och ta med dem till kommande årsmöten. Jag menar att dessa har missat något enastående i sina liv och det är er uppgift, som är införstådda, att berätta för dem om detta förträffliga de är födda in i.

Tacksamhet samt en varm och hjärtlig stämning som smittat genom generationerna sedan första mötet 1925 präglade även årets möte.

Jag fortsätter med att beklaga de medlemmar som lämnat oss och vandrat vidare till andra sidan sedan förra årsmötet; Hans Simonson, Bengt Melin, Bo Liedholm och Eva Melin. De ögtidlighölls under andakten. Även Paul-Ragnar har lämnat oss (11/12 2021) sedan denna krönika slutfördes.

Några har fötts in i släkten och de välkomnas innerligt!

Här passar det att hänvisa till ett av bibelcitaten i taket av Hedvig Eleonora församlingslokal:

Markusevangeliet 10:13-16 SFB15

Man bar fram små barn till Jesus för att han skulle röra vid dem. Men lärjungarna visade bort dem. När Jesus såg det, blev han upprörd och sade till dem: "Låt barnen komma till mig och hindra dem inte, för Guds rike tillhör sådana som de. Jag säger er sanningen: Den som inte tar emot Guds rike som ett barn kommer aldrig dit in." Och han tog upp dem i famnen och lade händerna på dem och välsignade dem.

 

Alla är viktiga och unika i vår förening, som jag redan skrivit ovan, men jag tar mig friheten att nämna några särskilt.

Ur kusingenerationen, som i nuläget är den äldsta generationen, saknades Ingemar Melin med fru Agneta med anledning av hans sjukdom. ”Ingemar: vi har under åren fått njuta av dina varma och insiktsfulla andakter och jag tackar dig varmt för dessa.” Paul-Ragnar stannade hemma för att tillfriskna efter sjukdom, Berit hade ett brutet ben och var oförmögen att resa Margareta har uppnått en ålder då det är för arbetsamt att ta sig till Stockholm. Förlåt mig om jag missat att nämna någon här, uppmärksamma gärna genom mejl så fyller jag på.

Johan, kassör, berättade att finanserna i föreningen ser bra ut. Det har kommit in lite pengar och gått ut lite. Föreningen har god ekonomi efter förutsättningarna.

Föreningen har sedan sist samlat in och skänkt 10 000 kr till Västgöta Nation i Uppsala för renoveringen av densamma. Farbror Elias, den enda av farbröderna som inte var präst, var Prorektor på Nationen och professor i botanik vid Uppsala universitet. Alla bröderna samt farfar Samuel läste teologi vid Uppsala universitet samt prästvigdes här. Vi får anta att de även var medlemmar i Västgöta Nation. Karin Oldfield, undertecknad, och Berit Rozgoni, fick som tack representera föreningen vid en middag på Nationen tillsammans med övriga bidragsgivare. Det var mycket trevligt att vara där tillsammans och för mig att få återuppleva nationslivet på Västgöta Nation. Jag studerade i Uppsala 1982 - 1984 och står säkert med i längderna då jag var med i sexmästeriet en vårtermin. Stolt har jag många gånger visat upp min anfader Elias Melin där han hänger i sin tavla i ett av de ståtliga rummen. Vi har ett plakat uppsatt å föreningens vägnar.

Dagen bestod av fina samtal och många möten, nya och gamla. Erfarenheter utbyttes som säkert kommer att leda till nya insikter och idéer. ”Tidevarv komma och tidevarv försvinna” sa Stefan i början sitt föredrag om släktforskning. Men jag tror inte några tidevarv försvinner utan att de utvecklas och kommer tillbaka i ny och förbättrad form. Som ett exempel består dagens datum vår släkt av runt 500 medlemmar, från att år 1925, då det första nedtecknade släktmötet gick av stapeln, ha varit Samuel och Hilda Melin, deras söner och kanske någon ingift, alltså ca 15 personer. Och vilka idéer har inte utvecklats utifrån dessa förträffliga människor från vilka vi härstammar. Så måste också vi i min generation förstå att det vi tänker nu kommer tillbaka i förbättrad form när tiden är inne. Och när tiden är inne vet vi inte men vi kan ha tillit till att allt hela tiden utvecklas och förbättras.

Lunch intogs på närliggande italiensk restaurang. Jag uppmärksammade en av våra yngsta som bokstavligt talat var helt uppslukad av att få äta både pizza och spagetti Bolognaise till lunch. Tack för bra val av restaurang där all kunde få något de tyckte om.

Efter lunch samlades vi för att minnas Samuel Melin (den yngre), det äldsta barnet i den niohövdade syskonskaran i släktens andra generation. Samuels barnbarn med Helena Sjögren i spetsen berättade underhållande om sina personliga minnen och Helena visade ett bildspel (som nu återfinns på hemsidan) från Samuels ungdomsår fram till ålderdomen på 70 talet. Många släktingar fick se yngre versioner av sig själva och sina släktingar på fotona och med hjälp av bilderna lockades många fina minnen fram som delades med alla församlade. En röd tråd i berättelserna var hur uppskattad ”farbror Sam” vara av såväl släkt som vänner och församlingsbor. Men att gå på stan med honom ledde undantagslöst till förseningar eftersom han skulle stanna och prata med alla!

Sist på eftermiddagen när vi alla var lite trötta blev vi positivt uppiggade av Stefans föreläsning om släktforskning och i synnerhet om vår stammoder Hilda Melin och genom henne allas upphöjdhet. Stefans PowerPoint hoppas jag finns med i handlingarna kring 2021 års släktmöte för den var verkligen underhållande både bildligt och talat, så att säga. Tack Stefan!

Därefter gick vi in till den ståtliga Hedvig Eleonora kyrka och fick en historisk och nutida mycket intressant information om kyrkan och vad som händer där av Maria och Mikael Fors.

David Melin höll en varm och inkännande andakt då vi högtidlighöll våra sedan förra släktmötet avlidna släktingar nämligen:
Hans Simonson, Bengt Melin, Bo Liedholm, Eva Melin och nu även Paul-Rangar

Vi sjöng tillsammans och underhölls med piano av Cecilia. Det blev en fin avrundning av dagen!

På kvällen samlades de som ville på hemtrevliga hotell Mornington på Östermalm och jag tror vi till sist var 16 personer som åt middag där i sällskaplig samvaro.

Tack alla underbara släktingar för en fantastisk dag med roligt och underhållande innehåll och intressanta möten och samtal.

 

Karin Oldfield, syssling, Anna-Karins dotter, grenen Josef.
Mail: karin.oldfield06@icloud.com, mobil: 073 932 25 76.

P.S. Detta är en krönika helt utifrån mina personliga reflektioner och iakttagelser. Om någon av er trots det ser något fel som inte kan överses ber jag er skriva till mig så rättar.

 

 

Ladda gärna ner Stefans presentation om adliga och historiska släktingar (PDF, 13mb)
Ladda även ner Hélenas bildserie om Hedvig och Samuel (PDF, 7mb)