Släkten Melin
med anor från Hilda och Samuel Melin i Dimbo
Hem | Släktböcker | Melinarna i Skara stift | Krönikor | Släktmöten | Bilder | info
 
2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020 2021 2022 2023 2024 Alla möten (pdf)
 
Tryck för större bild

Släktmötet på Flämslätts stifts- och kursgård, lördag den 16 september 2017

Släktmötets program

Ingemar Melin hälsade välkommen till släktmötet med att läsa en artikel ur Svenska Dagbladet från 1949. Artikeln handlade om att det var 100 år sedan som Samuel Melin föddes.

Våra mödrar

Dagens tema var våra mödrar. Anna Karin Jakobsson (grenen Josef) berättade om sin mamma, Inga, som var född 1895. Mamma dog när Anna Karin var 12 år. Mamma var en varm och käck person. Josef och hon gifte sig 1922. Kyrkan och församlingsarbetet var en viktig del i hennes liv. Vi hade många intressanta människor som kom till hemmet och många övernattade. Mamma var duktig på att väva tyger och både pappa Josef och storebror Håkan hade kavajer vars tyg hon vävt. Varje år kom bönderna med mjölk och då ystade vi ost. Mamma hade körkort och det var ovanligt att kvinnor hade körkort på den tiden.

Gunilla Gustafsson (grenen Hillevi) berättade om sin mamma Hillevi som var nummer åtta i syskonskaran. Hillevi var född 1901. Hillevi var skolkökslärarinna. Det första minnet jag har från mamma var när pappa kom och berättade om att andra världskriget brutit ut.

Mamma var glad och humoristisk, och lagade god mat. Hon var mån om oss barn och hemmet. Hon deltog ständigt i församlingsarbetet. Vi hade många gäster med många övernattningar. Man skulle kunna kalla henne församlingsvärdinna. Mamma var också föreningsledare i flera organisationer.

Astrid Melin (grenen Paul) berättade om sin mamma Margit som var född 1895. Margit var gift med Paul som var nummer fem i barnaskaran. Margit var utbildad barnaträdgårdslärarinna. Margit växte upp i Uppland och flyttade i tonåren till Sköndal där hennes pappa Herbert varförsta rektor för Ersta diakoni. Margit hade en vacker sångröst och var duktig på piano och orgel. Hon var duktig på handarbete och hade en ”flickring” som träffades varannan vecka. Att vara prästfru var att ha ständigt människor på besök och delta i olika slags möten. Margit var inte road av att laga mat. Hon var en glad person och var omtänksam mot oss barn. När Paul och Margit blev ett par kallade Paul henne för ”älskade solgårdsmor” så när de blev pensionerade från Toarps församling 1960 flyttade de till Sparsör och kallade sitt hus för Villa Solgård.

Kristna vikingar i Varnhem

Agneta Melin höll ett intressant föredrag om Varnhem och trakten däromkring. Området befolkades tidigt efter istiden.Den senaste tidens utgrävningar i Varnhem har ställt bilden av Sveriges kristnande i ny dager. De visar tydligt att det fanns kristna i Varnhem redan i början av 900 – talet, och kanske i slutet av 800 – talet. Den gamla träkyrkan är från slutet av 900 – talet, men de första kristna gravarna är betydligt äldre.Arkeologerna har hittat över 3000 gravar, varav drygt 300 är närmare undersökta. Ännu äldre gravar ligger bakom en stenmur utanför kyrkogården och är från förkristen tid. Omkring 20 procent av de människor som ligger i de kristna gravarna kommer från andra platser, enligt kemiska analyser av deras tänder. De första utgrävningarna gjordes redan 1921 i samband med att klosterruinen grävdes fram. Man hittade då rika gravfynd från den tiden, bl.a. en stor pengaskatt har hittats med mynt från England, Ethelred mynten från år 997-1003.För att bli av med vikingarna och köpa landet fritt från inkräktarna betalade kung Ethelred ut stora belopp silver, en så kallad danagäld. Många år låg utgrävningarna i träda men vid 2005 började man utgrävningarna igen.
En grav som är mycket välbevarad är Katas grav, den är daterad till år 1040 med en gravtext. Katas ansikte och kropp har man återskapat och även hennes kläder. Man har byggt upp en ”Kata gård” i Varnhem. Mängder av olika föremål har hittats vid utgrävningarna, alltifrån smycken till vapen.Besökare har fått vara med och följa utgrävningarna vilket inte är vanligt. Det fanns kristna vikingar i Västergötland före Mälardalen. ”Därom tvistar de lärde” avslutade Agneta.

Avslutning

Dagen avslutades av Ingemar Melin i Flämslätts kyrka. Musik av Kerstin Rozgoni (horn och fiol), Ulrika Melin Lasson (piano) och sång av Annika Melin.